Ga naar hoofdinhoud

Achterheide

  • Streekbossenstraat 10, 3980 Tessenderlo
  • Natuurgebieden
De "verloren" hoek van Tessenderlo

Tussen de welbekende natuurgebieden Averbode Bos & Heide en Gerhagen ligt een verdoken parel van Tessenderlo: Achterheide. Dit natuurgebied is een zacht glooiend halfopen landschap, verrijkt met lichtrijke bosjes, donkere naaldhoutbestanden en kleine weitjes, doorsneden door talrijke kleine zandwegjes.

Deze afwisseling gaat gepaard met een uitzonderlijke rijkdom aan fauna en flora. Maar liefst 160 soorten zweefvliegen vinden hier een thuis. Ze leven samen met bijna 950 soorten nachtvlinders en ook enkele bijzondere dagvlinders zoals de sierlijke Kleine ijsvogelvlinder en het Bont dikkopje. Daarnaast vinden verschillende broedvogels hier hun eigen plekje, waaronder de eigenaardige Wespendief, de majestueuze Havik en de bontgekleurde Gekraagde roodstaart. Zelfs zeldzame planten zoals Echte guldenroede, Blauwe knoop en Kruipbrem komen hier voor.

Het zal je met al deze natuurpracht waarschijnlijk niet verbazen dat deze plek tevens het decor vormde voor het boek “Mannen van de Achterheide” van Minus van Looi. In deze streekroman wordt er beschreven hoe de lokale keuterboerkes en bremsnijders rond het jaar 1900 met bloed, zweet en tranen op de arme ijzerzandsteengrond hun kost probeerden bijeen te “winnen”. Op basis van oude kaarten weten we dat het landschap nu nog steeds vergelijkbaar is met die tijd, alsof de “vooruitgang” aan de Achterheide is voorbij gegaan.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid
  • Jaarrond toegankelijk voor wandelaars en natuurgenieters
  • Parkeren:
    • Parking Gerhagen - Heidenroosje, Heggebossenweg z.n., 3980 Tessenderlo
    • Aan de kerk Heilig Hart en Sint-Antonius, Pastoor Brissacstraat 5, 3271 Scherpenheuvel-Zichem
<