Het beestige verleden van het landschap rond de abdij
Landschapspark de Merode heeft vele troeven. Natuurgebieden, bossen, dorpen en open velden wisselen er af met een enorme rijkdom aan erfgoed. Het gebied kent ook een rijke geschiedenis. Historisch gezien is het Merodegebied sterk verweven met de adellijke familie de Merode en met de norbertijnenabdijen van Averbode en Tongerlo. Beide hebben veel invloed gehad op het huidige uitzicht van het gebied.
Op de Erfgoeddag nemen we je mee op een wandeltocht en gaan we op zoek naar het beestige verleden van Averbode Bos en Heide. Door de ogen van de gids zie je hoe het landschap vorm kreeg onder invloed van de norbertijnen van Averbode. De focus ligt op het immaterieel erfgoed, namelijk de gebruiken van de norbertijnen van vroeger. Denk maar aan de viskweek en het houden van (hoeve)dieren, en de invloeden hiervan op het landschap. Welke (hoeve)dieren hielden de norbertijnen van Averbode en waarvoor werden deze dieren gebruikt? Welke vis aten ze en hoe werd deze gekweekt? Wat is de invloed van deze gebruiken van vroeger op het ontstaan van de vennen, vijvers, heide, bossen en open landschap?
Praktisch
De wandeltocht over het beestige verleden van Averbode Bos en Heide zal starten aan het poortgebouw van de Abdij van Averbode. Onderweg houden we halt aan enkele historische locaties (heidegebied, vennen, weidelandschap) waar je uitleg krijgt over de gebruiken van vroeger en hoe dit het landschap heeft gevormd.
De gegidste wandeling zal doorgaan op de Erfgoeddag, zondag 23 april om 9u30 en om 11u en zal ongeveer 1u15 duren. Dries Tys (coördinator IOED de Merode) geeft de rondleiding, in groepjes van ca. 15 personen.