Ga naar hoofdinhoud
Gerhagen vanop de toren

Wandelen naar de stilte

Een wandeling van 7,5 km vanuit Schoot (Tessenderlo)

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Deze wandeling voert je naar natuurgebied Gerhagen, het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen. En in Gerhagen, daar vind je niet alleen stilte en prachtige natuur, maar ook het Bosmuseum, een speeltuin en een uitkijktoren (gekend als de VVV-toren), vanwaar je een spectaculair zicht hebt op de omgeving! Je wandelt in Gerhagen door de Schoterheide en Natuurreservaat Pinnekenswijer.

Wandelen vanuit Schoot

De naam Schoot komt hoogstwaarschijnlijk van het Germaanse woord ‘scauta’, wat ‘beboste hoek zandgrond, uitspringend in moerassig gebied’ betekent. Je vindt dit bijvoorbeeld ook nog terug in de gemeenten Schoten en Waarschoot.

Vanuit Schoot wandel je vlot naar het natuurgebied Gerhagen, met daarbij de Schoterheide. Gerhagen is het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wist je trouwens dat Gerhagen komt van ‘Gener-hagen’, wat zoveel betekent als ‘gindse bossen’, een plaats die in de geschiedenis geregeld het werkterrein van struikrovers was. Tot in de 17de eeuw vond je in Gerhagen vooral uitgestrekte heidevlakten met vennen. Pas in de 18e eeuw werd het gebied bebost om het te laten renderen.

In Gerhagen vind je, naast uitgebreide wandelmogelijkheden ook het Bosmuseum, een fitometer en een uitkijktoren (gekend als de VVV-toren), vanwaar je een spectaculair zicht hebt op de omgeving. Wandel hier ook even langs de mooie heide- en vengebieden Pinnekesweijer en Houterenberg.

Vertrekpunt

Cultuurhuis Tessenderlo De Kriekel, Sint-Jozefsplein 1, 3980 Tessenderlo (vlakbij de kerk). Tussen knooppunten 227 en 226. Er staat een infobord over deze wandeling en je kan er parkeren.

Afstand en knooppunten

Afstand: 7,5 km

Knooppunten: Vertrekpunt - 226 - 192 - 302 - 113 - 304 - 303 - 301 - 193 - 300 - 299 - 297 - 296 - 226 - richting 227 tot vertrekpunt

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<