Ga naar hoofdinhoud
Rolwagenpad in Hertberg

Rondje Hertberg

Een wandeling van 11 km vanuit Hertberg

  • Wandelen
  • Wandelen & fietsen

Provinciaal Groendomein Hertberg, gelegen op de overgang van de Kempen met het Hageland, lijkt een eindeloos gebied van bos en natuur. Met deze wandeling 'Rondje Hertberg' van 11 km blijf je de ganse tijd omringt door de Merodebossen!

Op verkenning in Provinciaal Groendomein Hertberg

Provinciaal Groendomein Hertberg, gelegen op de overgang van de Kempen met het Hageland, lijkt een eindeloos gebied van bos en natuur. De Merodebossen, zoals ze in de regio gekend zijn, worden beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenspraak met de provincie Antwerpen. Met een doordacht bosbeheer werken de medewerkers van ANB aan meer biodiversiteit in het bos.

Typisch voor Hertberg zijn de alleenstaande eiken of linden op de kruispunten van wegen, de zogenaamde Mariabomen. Mag het wat technischer zijn voor jou? Ga dan op zoek naar een historisch rabat: een langwerpige ophoging met afwateringsgrachten ertussen, die in het bos werd aangelegd voor de bosbouw.

Voor de kinderen zijn er speelbossen, waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Of, ze kunnen de avonturier in zichzelf boven halen op het Stoerparcours (vertrek aan knooppunt 26).

Aan knooppunt 26 start ook een rolwagenpad van 4 km lang.

Wist je dat...

  • … er heel wat dieren wonen in deze bossen? Met wat geluk kom je op je pad een specht of een ree tegen.
  • … het kasteel de Merode hier vlakbij staat (knooppunt 12 – 13)? Deze bossen maakten vroeger deel uit van de eigendommen van de prins de Merode.
  • … de Hertberg, net als de nabij gelegen Kapittelberg (knooppunten 353 en 156) een typische Diestiaanheuvel is uit ijzerzandsteen?
  • ... het Provinciaal Groendomein Hertberg slechts een deel is van het natuurgebied Hertberg? Ook Hertberg-Oost en Witput hoort bij het natuurgebied.

Vertrekpunt

Mie Maan, Diestsebaan 28, 2230 Herselt (wandelknooppunt 26). Aan Mie Maan kan je parkeren en een hapje of drankje nuttigen.

Afstand en knooppunten

Afstand 10,9 km

Knooppunten: 26 – 32 – 133 – 120 – 36 – 37 – 119 – 366 – 419 – 418 – 386 – 32 – 26 – 25 – 30 -29 – 331 – 114 – 31 – 26

Verkorting: de route is op te splitsen in 2 kortere lussen (5,5 km of 5,4 km).

Wandelkaart

Merk je tijdens je wandeling dat de bewegwijzering ontbreekt of niet correct is? Dan kan je dit melden via routedokter.be

Ook interessant

Wat zoek je?

<