Ga naar hoofdinhoud
Meetshovenbos

Meetshovenwandeling

Een wandeling van 9 km vanuit Aarschot

  • Wandelen & fietsen
  • Wandelen

Volg de oude spoorwegbedding Aarschot – Herentals. Stap door de velden en over de steenweg tot in de Meertsels. Je keert terug via het Grotteke.

Aan het vertrekpunt: BATwoman van Wilfried De Cock, ©Peter Maris

Wandelen vanuit Aarschot, Meetshovenbos

De torens van domein ’t Wit Toreke zijn restanten van het oude riddergoed van de heren van Meynaertshoven. De geschiedenis van dit geslacht gaat terug tot de 13de eeuw. De adellijke heren en dames wandelden ongetwijfeld in het Meetshovenbos, een aangenaam wandelbos dat wordt omzoomd door schrale graslanden. Vleermuizen vinden er een verblijf in de vleermuizenhotels. In de bivakzone kan je kamperen en er worden soms kleinschalige evenementen gehouden. Kinderen leven zich in de speelzone uit op de verdedigingswal, houten tronen en reuzekatapulten.

Aan de rand van het bos vind je het Grotteke van Meetshoven (tussen knooppunten 405 en 751). Een zekere Jef Van Dessel bouwde het in 1934-1937 na een bezoek aan Lourdes. Links zie je de kapel van de heilige Rita, rechts die van de gezusters van Brustem. Op de grot in het midden prijkt een groot calvariekruis.

Verderop volgen de knooppunten de oude spoorbedding Aarschot-Herentals. Die maakte deel uit van spoorweg 29 naar Tilburg. Vandaag is het grotendeels een autovrij fiets- en wandelpad, het Bels Lijntje in de volksmond. Spoorwegen speelden een grote rol in de bloei van het 19de-eeuwse Aarschot. Op 1 maart 1863 reed de eerste trein van Leuven naar Aarschot en Herentals. Een jaar later volgde de spoorlijn Aarschot-Lier. Deze loopt dwars door de Meertsels, een natuurgebied ten noorden van de Liersesteenweg (tussen knooppunten 751 en 405).

Zijn de kinderen baas en mag het dus wat korter zijn? Kies dan voor de Kinderen Baas wandeling van 3,4 km.

Contactinfo

Adres
Terheidelaan 97
3200 Aarschot

Vertrekpunt

Vertrekpunt: Parking Meetshovenbos (max. 10 plaatsen), Terheidelaan 97, Aarschot. Vlakbij wandelknooppunt 750. Je kan er parkeren en er is een horecazaak vlakbij. Er staat een infobord over deze wandeling.

Het station van Aarschot ligt op 3 km wandelen (volg knooppunten 247 - 710 - 750).

Afstand en knooppunten

Afstand 9,2 km

Knooppunten: 750 - 752 - 753 - 754 - 405 - 761 - 760 - 751 - 759 - 750 - tot vertrekpunt richting 710

Wandelkaart

Ook interessant

Wat zoek je?

<