Ga naar hoofdinhoud
Meetshovenbos

Meetshovenwandeling

Een wandeling van 9 km vanuit Aarschot

 • Wandelen & fietsen
 • Wandelen

Vertrek aan de gebouwen van ‘t Wit Toreke, restanten van het oude riddergoed van de heren Meynaerts en wandel door natuurgebied Meertsels dat bestaat uit bossen, weilanden en moerasgebieden en langs de oude spoorwegbedding Aarschot-Herentals.

Praktische informatie
 • Vertrekpunt: Parking Meetshovenbos (max 10 plaatsen), Terheidelaan 97, Aarschot. Vlakbij wandelknooppunt 750.
  • Je kan er parkeren en er is een horecazaak vlakbij.
  • Er staat een infobord over deze wandeling.
  • Het station van Aarschot ligt op 3 km wandelen (volg knooppunten 247 - 710 - 750).
 • Afstand 9,2 km
 • Knooppunten: 750 - 752 - 753 - 754 - 405 - 751 - 750 - tot vertrekpunt richting 710
 • Wandelkaart
 • Zijn de kinderen baas en mag het dus wat korter zijn? Kies dan voor de Kinderen Baas wandeling van 3,4 km.
Aan het vertrekpunt: BATwoman van Wilfried De Cock, ©Peter Maris

Wandelen vanuit Aarschot, Meetshovenbos

De witte torentjes van domein – tja – ’t Wit Toreke zijn restanten van het oude riddergoed van de heren van Meynaertshoven. De geschiedenis van dit geslacht gaat terug tot de 13de eeuw. De adellijke heren en dames hebben ongetwijfeld ook wel gewandeld in het Meetshovenbos, een aangenaam wandelbos dat wordt omzoomd met schrale graslanden. In de bivakzone kan je kamperen en in de speelzone leven kinderen zich uit op de houten tronen, een heuse verdedigingswal en reuzekatapulten.

Aan de rand van het bos vind je het Grotteke van Meetshoven. Het werd gebouwd in 1934-1937 door een zekere Jef Van Dessel na een bezoek aan Lourdes. Links zie je de kapel van de heilige Rita, rechts de kapel van de gezusters van Brustem en in het midden de grot met een groot calvariekruis erop.

Wat verderop volgen de knooppunten de oude spoorbedding Aarschot-Herentals. Die maakte deel uit van spoorweg 29 die helemaal tot Tilburg liep. Vandaag is het traject grotendeels een autovrij fiets- en wandelpad, het Bels Lijntje in de volksmond. Spoorwegen hebben een grote rol gespeeld in de bloei van het 19de-eeuwse Aarschot. Op 1 maart 1863 reed de eerste trein van Leuven naar Aarschot en Herentals. Een jaar later volgde de spoorlijn Aarschot-Lier. Die loopt dwars door het natuurgebied Meertsels waar de trein om de zoveel tijd de rust verstoord in de bossen, de weilanden en het moerasgebied.

Contactinfo

Adres
Terheidelaan 97
3200 Aarschot

Ook interessant

Wat zoek je?

<